Kā cept kēksiņus – praktiski padomi

Kā cept kēksiņus – praktiski padomi

Kā izcept perfektus un mutē kūstošus kēksiņus? Lai gan šo desertu izcept ir daudz vieglāk nekā torti vai pīrāgu, mēs bieži saskaramies ar izaicinājumiem un baidāmies vēlāk mēģināt vēlreiz.

Esam apkopojuši labāko un uzticamāko informāciju, lai dalītos ar jums un iedvesmotu jauniem atklājumiem virtuvē.

Pamatnoteikumi, kas jāievēro

Sekojiet receptei

Ļoti svarīgi ir sekot receptei, īpaši, ja pēc tās gatavojat pirmo reizi. Recepšu veidotāji pavada daudz laika, mēģinādami un meklēdami labākās garšas, tāpēc iepriekš izmēģina daudzas variācijas. Ja recepti zināt no galvas, mēģiniet izmainīt vienu sastāvdaļu vai darbību – lai būtu vieglāk sekot procesam un saprast, kādas kļūdas pieļaujat.

Izmantojiet tikai kvalitatīvas sastāvdaļas

Ja domājat, ka nejutīsiet lielu atšķirību starp īstu šokolādi un saldajiem tāfelītēm vai vaniļas cukuru un dabīgo vaniļas ekstraktu, jūs ļoti maldāties. Katrai sastāvdaļai ir milzīga ietekme uz garšu. Izvēlieties tikai augstākās kvalitātes, pašus svaigākos produktus.

Sastāvdaļas uzglabājiet istabas temperatūrā

Visas sastāvdaļas apvienojas labāk un ātrāk, ja tās ir vienā temperatūrā. Protams, tas prasa lielāku plānošanu: svarīgi ir pirms tam (15–20 minūtes iepriekš) izņemt no ledusskapja olas, sviestu un citus aukstumā glabātos produktus. Šis padoms lieliski darbojas, lai sasniegtu vislabākos rezultātus.

Nejauciet mīklu pārāk ilgi

Galvenā īpašība, ko ir vērts iemācīties no labākajiem konditoriem – maigums. Lai izceptu pufīgus, mīkstus, mitrus kēksiņus, mīklā jāatstāj gaisa burbuļi, kas vēlāk cepeškrāsnī izplešas. Ja sastāvdaļas maisīsit pārāk ilgi vai pārāk stipri, būsiet vīlušies kēksiņos, kuri jūs pārsteigs ar ķieģeļu cietību. Izvēlieties lēnu miksera ātrumu un pabeidziet maisīšanu, tiklīdz ir pievienotas visas sastāvdaļas.

Pievērsiet uzmanību temperatūrai

Cepšanas laiks un temperatūra ir ļoti atkarīgi no cepeškrāsns un izvēlētās receptes. Optimālā temperatūra ir 160–200°C. Daudzas cepeškrāsnis ir neparedzamas vai sadala siltumu nevienmērīgi, bet temperatūra perfektiem konditorejas izstrādājumiem – īpaši svarīga. Labākais risinājums, lai nepieļautu kļūdas un sagatavotos kēksiņus neieliktu pārāk karstā vai nepietiekami karstā cepeškrāsnī – temperatūras mērīšana ar cepeškrāsns termometru.

Cepiet kēksiņus cepeškrāsns centrālajā daļā

Konditorejas izstrādājumiem ir ļoti svarīgi, lai siltums būtu vienmērīgi sadalīts. Kēksiņus lieciet cepeškrāsns vidū, tādējādi izvairoties no pārmērīga karstuma vienā vietā. Ja jūsu cepeškrāsns cep nevienmērīgi, samainiet kēksiņus vietām. Nav ieteicams to darīt, pirms nav pagājušas 2/3 no cepšanai paredzētā laika.

Visbiežāk pieļautās kļūdas

Reizēm šķiet, ka darām visu pareizi: izvēlamies perfektas sastāvdaļas, labāko cepšanas veidu, aprēķinām laiku – bet joprojām neizdodas tā, kā mēs to gaidījām. Šeit ir dažas izplatītākās kļūdas, cepot kēksiņus:

Kēksiņus atstāj cepamajā formā

(sekas: pārcepti un cieti kēksiņi)

Viena no izplatītākajām kļūdām, kas liek kēksiņiem zaudēt mitrumu un pufīgumu – izņemt tos no cepeškrāsns un atstāt atdzist cepamajā formā. Metāla cepamforma ilgstoši saglabā siltumu, tāpēc svarīgi no tās izņemt kēksus un novietot uz pamatnes istabas temperatūrā, lai tie nepārceptos. Šeit ieguvēji ir tie, kas izmanto silikona cepšanas formas. Šīs formas īpaši ātri atdziest, tāpēc varam nebaidīties un atstāt tajos kēksiņus pat tad, kad tie tiek pasniegti galdā.

Kēksiņi tiek cepti pārāk ilgi

(sekas: sausi un cieti kēksiņi)

Standarta izmēra kēksiņus jācep apmēram 18–20 minūtes, bet lielākus 24–26 minūtes. Kēksiņi bieži tiek cepti pārāk ilgi, padarot tos cietus un sausus. Labākais veids, kā pārbaudīt, vai kēksiņi ir izcepti – tradicionālā zobu bakstāmā metode. Ievietojiet zobu bakstāmo kēksiņa vidū un izvelciet. Ja tas ir tīrs – kēksiņi ir izcepti.

Veidnēs tiek pievienots pārāk daudz vai pārāk maz mīklas

(sekas: nepietiekami vai pārmērīgi pacēlušies, bezformīgi kēksiņi)

Kēksiņi nepaceļas, neizplūst, nezaudē formu... Lai no tā izvairītos, mīklu vēlams pildīt ne vairāk kā 2/3 no formas. Vairākas reizes cepot vienā formā, atradīsi optimālāko mīklas daudzuma variantu. Mīklu ir ļoti ērti likt ar saldējuma karoti. Tāpat tam derētu arī mazs kausiņš, virtuves vai īpaša konditorejas karote. Ar to ir ērti iesmelt un ieliet formiņā vienādu mīklas daudzumu.

Kēksiņus pasniedz neatdzesētus

(sekas: kēksiņi ir pārāk drupani, nav sacietējuši)

Šo kļūdu pieļauj nepacietīgākie cepēji – tik tikko izvilkti, karsti kēksiņi uzreiz tiek pasniegti galdā. Ieteicams pagaidīt vismaz 40 minūtes un ļaut kēksiņiem nedaudz atdzist, sastingt. Atcerieties, ka pat tad, ja kēksiņa virspuse izskatās vēsa, iekšpuse joprojām var būt karsta, tāpēc ir vērts būt nedaudz pacietīgākam, un varēsiet baudīt lielisku rezultātu.

Kēksiņi tiek dekorēti pārāk agri

(sekas: rotājumi, kas zaudējuši formu vai kļuvuši mitri)

Laika trūkuma dēļ nereti tiek pieļauta kļūda, kas sabojā visu skaistumu – kēksiņus izdekorē krietni par agru, pirms tie atdziest. Ja ar konditorejas šļirci dekorēsiet siltus kēksiņus ar krēmu, krēms zaudēs stingrību un notecēs. Tāpat ar cepumiem vai citiem rotājumiem dekorēti kēksiņi dažkārt pirms pasniegšanas nostāv dažas stundas vai pat ilgāk, tādējādi dekorācijas uzsūc mitrumu un zaudē savu kraukšķīgumu. Kēksiņus ieteicams dekorēt īsi pirms to pasniegšanas.

Vienkārša kēksiņu recepte

Vienkārši kēksiņi – labākie kēksiņi. Tāpēc iesācējiem virtuvē iesakām izmēģināt vieglu un pārbaudītu recepti.

Pufīgiem kēksiņiem jums būs nepieciešams:

  • 260 g(vai 2 tases) kviešu miltu
  • 250 g cukura
  • 200 g sviesta (vismaz 83% tauku)
  • 4 vnt. olas
  • 2tējk. vaniļas ekstrakta
  • Šķipsniņa sāls

Lai pagatavotu un dekorētu kēksiņus, jums būs nepieciešami šādi rīki:

Pagatavošanas gaita:

Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 160°C. Papīra kēksiņu formiņas lieciet silikona vai metāla cepamformā un sagatavojiet bļodu, kurā būs ērti jaukt mīklu.

Bļodā lieciet miltus, cukuru, mīkstu sviestu un olas. Maisiet apmēram 30 sekundes, izmantojot elektrisko mikseri ar uzgali, kas paredzēts mīklai. Izvēlieties vidēju vai mazāku ātrumu.

Ielejiet pienu un vaniļas ekstraktu un maisiet apmēram 2 minūtes, līdz mīkla kļūs viegla un gaisīga.

Ar ledus aukstu karoti pildiet mīklu formiņās. Cepiet uzkarsētā cepeškrāsnī 160°C apmēram 20 minūtes. Pēc šī laika pārbaudiet vienu no kēksiņiem ar zobu bakstāmo. Ja kociņš nelīp pie mīklas – kēksiņi ir gatavi.

Izņemiet kēksiņus no cepeškrāsns, ņemiet ārā no karstās cepešpannas un ļaujiet tiem atdzist.

Kēksiņus varat dekorēt ar dažādiem krēmiem, ogām un konditorejas izstrādājumiem. Šim nolūkam izmantojiet ērtu konditorejas šļirci. To var izmantot arī pildījuma – ievārījuma vai šķidrās šokolādes – iepildīšanai.