Ātrvārāmie katli. Kā tos pareizi un droši lietot?

Ātrvārāmie katli. Kā tos pareizi un droši lietot?

Vai vēlaties pagatavot gardu maltīti sev un savai ģimenei tikai dažu minūšu laikā? Gatavošana ātrvārāmajā katlā – var būt pareizā izvēle. Tajā ēdienu pagatavosiet pat 5 reizes ātrāk nekā parastā katlā. Turklāt šādi gatavots ēdiens savā garšā un aromātā līdzināsies tradicionāli gatavotiem ēdieniem, bet saglabās vērtīgākas uzturvērtības īpašības.

No pirmā acu uzmetiena gatavošanas process ātrvārāmajā katlā var šķist mulsinošs un sarežģīts, tāpēc dalāmies ar īsiem norādījumiem un informāciju, kā to pareizi un droši lietot.

Ātrvārāmais katls – virtuves iekārta, ar kuru ēdienu var pagatavot mazāk nekā 20 minūtēs (tas ir aptuvenais laiks, kas nepieciešams gardas maltītes pagatavošanai), izmantojot mazāku piepūli. Vieni no tiem – MAGEFESA ātrvārāmie katli – ir ideāli piemēroti tādu ēdienu pagatavošanai, kam nepieciešams ilgs gatavošanas laiks (piemēram, zupas, gaļa, kartupeļi utt.).

Papildus tam, ka MAGEFESA ātrvārāmie katli var ātrāk pagatavot veselīgāku pārtiku, tie ir arī droši lietojami. Iebūvētā automātiskā bloķēšanas sistēma neļauj vākam atvērties gatavošanas laikā, un drošības vārsts un virsspiediena logs veido spiediena samazināšanas sistēmu. 5 drošības daļas garantē, ka šie ātrvārāmie katli ir vieni no drošākajiem tirgū.

GATAVOŠANAS PROCESS

Lai gan gatavošana ar ātrvārāmo katlu ir diezgan vienkārša, ir daži noteikumi, kas jāievēro, lai tas attaisnotu visas cerības.

Ēdiena produktu sagatavošana

Pirmkārt, ir jāparūpējas par pareizu produktu sagatavošanu. Nomazgājiet augļus, ogas vai dārzeņus un kādu laiku marinējiet gaļu, izmantojot iecienītākās garšvielas. Ja gribas intensīvāku garšu – gaļu varat apcept.

Ņemiet vērā, ka daži produkti (piemēram, mieži, augļi vai makaroni) gatavošanas laikā var putot un bloķēt spiediena izlaišanas sistēmu. Šādus produktus nevajadzētu gatavot ātrvārāmajā katlā. Lai pasargātu nerūsējošā tērauda virsmu no iespējamiem bojājumiem, sāls katlā jāpievieno pēc ūdens uzvārīšanās, lai tas pilnībā izšķīstu. Pēc gatavošanas gatavo ēdienu ilgstoši neuzglabājiet ātrvārāmajā katlā, jo ēdienā esošie skābie elementi un sāls var izraisīt koroziju.

Ātrvārāmā katla pildījums

Nepiepildiet katlu ar vairāk kā 2/3 no katla ietilpības (1. att.) vai augstāk par iegravēto ieteicamo pildījuma līniju „MAX“, kas atrodas katla iekšpusē. Šie norādījumi attiecas gan uz šķidrumiem, gan uz pārtiku. Ja gatavojat ēdienu, kura apjoms gatavošanas laikā palielinās, piem. rīsus vai pākšaugus, nepiepildiet vairāk par 1/2 no katla tilpuma (2. att.). Noteikti izlasiet produkta gatavošanas instrukciju. Ēdienu var pagatavot, izmantojot gan ūdeni, gan iepriekš sagatavotu buljonu – svarīgākais ir nepievienot pārāk daudz šķidruma, produktus atliek tikai iegremdēt šķidrumā.

Nekad nemēģiniet gatavot bez šķidrumiem – tas pasargās no apdegumiem un ēdiena pielipšanas, kā arī ēdieni nebūs sausi. Atcerieties, ka gatavošanas laikā lietojot mazāk šķidruma, nekā ieteikts, varat sabojāt ātrvārāmo katlu pārkaršanas dēļ. Ēdienu gatavošanai jāizmanto vismaz 250 ml ūdens vai buljona (3. att.) un jāpievieno vismaz 750 ml ūdens, ja vēlaties to pagatavot tvaicējot (4. att.). Starp citu, lai pagatavotu tvaikos, ievietojiet sastāvdaļas, kuras vēlaties pagatavot, īpašā ieliktnī.

Starpposma pārbaude

Pārliecinieties, vai silikona blīve ir pareizi novietota uz spiediena katla vāka.

Vāka uzlikšana

Uzlieciet vāku uz katla korpusa. Saskaņojiet atzīmi uz korpusa roktura ar to pašu atzīmi vāka augšpusē.  Uzmanīgi nospiediet vāku un pagrieziet to pretēji pulksteņrādītāja virzienam, līdz abi rokturi nofiksējas kopā un atskan klikšķis. Šī skaņa norāda, ka ātrvārāmais katls ir bloķēts un droši lietojams.

Atvēršanas pogai jāpārvietojas automātiski, tādēļ, ja tas nenotiek, jūs neesat pareizi aizvēris ātrvārāmā katla vāku. Pat ja jūs novietotu ātrvārāmo katlu uz siltuma avota, tvaiks tiktu izlaists no iekšpuses. Tāpēc ir svarīgi vienmēr rūpīgi aizvērt vai pievilkt vāku, pretējā gadījumā jūs varat savainoties vai savainot tuvumā esošos ģimenes locekļus. Un, protams, nekādā gadījumā neatveriet katlu, kamēr ēdiens nav gatavs.

Spiediena radīšana

Lai ātrvārāmajā katlā radītu spiedienu, poga jāpagriež vārsta darba stāvoklī. Ja vārsts atrodas tvaika stāvoklī, spiediens netiks radīts.

Tvaika izlaišanas pozīcija: kad vārsts atrodas šajā pozīcijā, tvaiks tiks automātiski izlaists no ātrvārāmā katla iekšpuses. Tiklīdz tvaiks ir pilnībā izlaists, vāku var atvērt. Šī ir papildu aizsardzības sistēma – vāks neatvērsies, ja iekšējais spiediens pārsniegs ieteicamo līmeni. Jūs varēsiet to atvērt tikai tad, kad būs sasniegts pareizais spiediena līmenis.

Ēdienu gatavo zem spiediena (darba pozīciju var norādīt ar punktu vai svītru): ātrvārāmā katla spiediena līmenis ir 11,6 psi (80 Kpa Eiropā). Darbības vārsts uzturēs to pašu spiedienu katlā visu gatavošanas laiku.

UZMANĪBU! Esiet uzmanīgi un sargājiet rokas, kad vārsts darbojas, jo šī daļa var būt ļoti karsta tvaika izdalīšanās dēļ.

Plīts siltums

Novietojiet pareizi aizvērtu ātrvārāmo katlu uz siltuma avota. Siltuma avota pamatne nedrīkst būt lielāka par ātrvārāmā katla dibenu. Ja gatavojat uz elektriskās plīts, ātrvārāmā katla dibena diametram jāatbilst plīts siltuma avota diametram. Ja izmantojat gāzes plīti, nekad neļaujiet liesmai nosegt katla sānu sienas. Ja tā notiek, katla virsma var kļūt melna un sānu rokturi var tikt bojāti pārmērīga karstuma dēļ. Šī iemesla dēļ vienmēr pārliecinieties, ka uguns nepārsniedz apakšu.

Iestatiet maksimālo siltumu. Ņemiet vērā, ka darba vārsts nekavējoties sāks izdalīt tvaiku augstās siltuma iedarbības dēļ, kas norāda, ka intensīvais karstums ir jāsamazina līdz minimumam. No šī brīža sāk skaitīt gatavošanas laiku (gatavošanas process aizņem apmēram 20 minūtes).

Gatavošanas beigas

Pēc apmēram 20 min. izslēdziet plīti un noņemiet katlu. Ir svarīgi neatvērt ātrvārāmā katla vāku, kamēr spiediens iekšpusē nav pilnībā samazināts.

Vāka atvēršana

Aizsargdetaļas ļaus atvērt ātrvārāmā katla vāku tikai tad, kad iekšā vairs nebūs spiediena. Spiedienu var samazināt vairākos veidos, izpildot šos norādījumus:

– Dabiska spiediena izlaišana. Noņemiet ātrvārāmo katlu no siltuma avota un ļaujiet tam atdzist. Atkarībā no tā cik šķidruma un produktu ir ātrvārāmajā katlā, tas var ilgt 10–15 minūtes. Kad ātrvārāmais katls ir atdzisis, pārvietojiet vārstu tvaika pozīcijā, lai atbrīvotu tvaiku. Pēc tam pārbaudiet, vai spiediena sensors ir nolaidies. Ja spiediena sensors ir nolaidies – spiediena katlu var droši atvērt.

– Automātiska spiediena izlaišana. Noņemiet ātrvārāmo katlu no siltuma avota un iestatiet vārstu tvaika pozīcijā, lai atbrīvotu tvaiku. Pirms vāka atvēršanas ir svarīgi pārliecināties, vai spiediena sensors ir pilnībā nolaidies.

– Ātra spiediena samazināšana. Kad esat pabeidzis gatavošanu, pārvietojiet spiediena katlu uz izlietni. Atgrieziet aukstu ūdeni un ļaujiet tam tecēt uz vāka (neļaujiet ūdenim ieplūst katlā!). Šo metodi izmanto, lai pēc iespējas ātrāk samazinātu spiedienu. Visbiežāk to izmanto, gatavojot dārzeņus, zivis vai citus produktus, kas gatavojas ļoti ātri. Izmantojot šo metodi, atstājiet ūdeni, lai tas tek uz vāka, līdz spiediena sensors ir pilnībā samazinājies. Kad tas nolaižas, spiediena katlā vairs nav spiediena. Pēc tam spiediena katlu var atvērt, nospiežot atvēršanas pogu. Ar kreiso roku turiet pie katla piestiprinātās roktura daļas un ar labo roku, turot nospiestu atbrīvošanas pogu, pagrieziet vāka roktura daļu pretēji pulksteņrādītāja virzienam.

UZMANĪBU! Ātrvārāmo katlu atveriet uzmanīgi. Nekad nedariet to sejas tuvumā, jo katlā var uzkrāties karsts tvaiks. Gatavojot ātrvārāmajā katlā, savas drošības labad pārliecinieties, ka spiediena izvads uz vāka nav vērsts tieši pret jums. Aizsargājiet rokas ar drānu vai valkājiet karstumizturīgus cimdus, jo vārsts var būt ļoti karsts.

Kad esat iegaumējis svarīgākos ātrvārīšanas katla lietošanas noteikumus, varat mēģināt tajā pagatavot savu pirmo maltīti. Un, ja jums trūkst ideju, iesakām noskatīties šo video. Šeit atradīsiet sarkano pupiņu sautējuma recepti, un tajā pašā laikā atkal atcerēsieties gatavošanas procesu ātrvārāmajā katlā.