Galda servēšana. Kā pareizi uzklāt galdu?

Galda servēšana. Kā pareizi uzklāt galdu?

Droši vien nav neviena, kuram nepatīk glīti un, galvenais, pareizi uzklāts galds. Sākot ar kvalitatīviem galdautiem, ekskluzīviem traukiem, stikla vai kristāla izstrādājumiem un beidzot ar unikālām interjera detaļām – visi akcenti ir svarīgi, lai radītu harmoniju uz galda. Taču neatkarīgi no tā, cik stilīgi vai grezni ir aksesuāri, tie nebūs noderīgi, ja nezināsiet, kā tos pareizi novietot uz galda. Kad esat apguvis galda klāšanas etiķetes noteikumus, varat izpausties radoši, kombinējot dažādu krāsu šķīvjus, glāzes vai dekorējot galdu ar krāšņām salocītām salvetēm.

Izmantojot šos īpaši vienkāršos galda etiķetes padomus, varat koncentrēties uz labākajiem galda stāstiem bez satraukuma!

Svētku galda klāšana

Lai arī oficiālā, svētku galda klāšana no pirmā acu uzmetiena var šķist sarežģīta, patiesībā tā nav. Pasniegšanu sāc ar galda dekoru – galdautu. Pēc tam novietojiet pamatēdiena šķīvi aptuveni 2,5 cm no galda malas, uz tā salātu šķīvi, bet virsū zupas šķīviGalda piederumiem arī ir sava izvietošanas kārtība. Pamatēdiena dakšiņai jābūt pa kreisi no galvenā šķīvja, tad pa kreisi - zivs dakšiņai un visbeidzot - salātu dakšiņai. Pamatēdiena nazi liek pa labi no pamatēdiena šķīvja (ar asu malu uz šķīvja pusi), tālāk pa labi zivju un salātu naži, tiem blakus zupas karote. Maizes šķīvis jānovieto kreisajā pusē, virs dakšām, sviesta nazis jānovieto horizontāli uz maizes šķīvja. Deserta karotīte un dakša jānovieto horizontāli virs pamatēdiena šķīvja. 

Ūdens krūze ir novietota virs pamatēdiena šķīvja, labajā pusē. Blakus tai novieto sarkanvīna un baltvīna glāzes, pa labi no tām – šampanieša glāze un liķiera glāze. Kafijas krūze ar apakštasīti tiek novietota vārda kartītes kreisajā pusē, krūzes rokturi pagriežot uz labo pusi, vai arī tiek atnesta kopā ar desertu. Salokiet salveti (vai izmantojiet salvetes ​gredzenu) un novietojiet to pa kreisi no pamatēdina šķīvja.

Vārda kartīte tiek novietota virs deserta traukiem un abās kartītes pusēs ir ierakstīts viesa vārds, lai katrs viesis varētu viegli atrast savu vietu un viesi, kas atrodas otrā galda pusē, zinātu, ar ko viņi runā.

Padoms: ja netiek pasniegts kāds ēdiens vai dzērieni – nelieciet šos instrumentus un traukus. Arī deserta piederumus drīkst celt galdā tikai tad, kad tiek pasniegts deserts.

Ikdienas galda klāšana

Ja gatavojaties kārtējām vakariņām vai nedēļas nogales brokastīm, klājot galdu, ievērojiet ikdienas servēšanas principus. Pamatēdiena šķīvis jānovieto centrā, un viss pārējais ir jānovieto ap to. Dakšiņu liek pa kreisi no šķīvja, salveti liek zem dakšiņas vai vienkārši virs šķīvja. Novietojiet nazi šķīvja labajā pusē (ar aso malu uz šķīvja pusi) un zupas karoti tam blakus. Virs naža novieto glāzi ūdens, bet pa labi no tā — glāzi vīna.

Galda piederumu etiķete

Ja esat viesis svinīgās pusdienās vai vakariņās un ne Jūs klājat galdu, ir labi atcerēties par pareizu galda piederumu etiķeti. Dažādām piederumu pozīcijām ir atšķirīga nozīme. Galda piederumu kombinācija uz šķīvja var informēt apkalpojošo personālu vai saimnieku par to, vai ēdiens bija garšīgs, vai esat jau paēdis, vai var atnest citu ēdienu utt.

Pareizas galda etiķetes pārzināšana ir noderīga prasme ikvienam. Izmantojiet šos galda klāšanas padomus, un vienīgā problēma būs izlemt, kāda stila piederumus izvēlēties. Un, ja ir pārāk grūti izvēlēties traukus, sazināties ar mums, lai saņemtu padomu!