Kā izvēlēties vīna glāzes?

Kā izvēlēties vīna glāzes?

Vai ir svarīgi, no kādas glāzes mēs dzeram vīnu? Tieši tā. Ne tikai galda etiķetes noteikumu dēļ, bet arī, lai atklātu šī dzēriena labākās īpašības. Laba vīna glāze – ne mazāk svarīga kā labs vīns.

Dažādie glāžu veidi un to dizains nosaka, cik lielu daļu vīna ietekmē skābeklis, cik ļoti izdalās aromāts, cik ātri vīna aromāts sasniegs jūs, kad sajutīsiet vīna garšu mutē.

Gadu gaitā eksperti ir izstrādājuši glāžu formas, lai uzlabotu dažādu vīna šķirņu labākās īpašības. Izvēloties vīna glāzi, vispirms ieteicams ņemt vērā glāzes formu, kā arī ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību kājiņai, glāzes diametram un augstumam. Vēlaties uzzināt vairāk? Aicinām izlasīt šo apskatu.

Sarkanvīna glāzes

Sarkanvīniem parasti izmanto lielas un platas glāzes ar augstu kājiņu. Šādās glāzēs vislabāk atklājas izteiksmīgais aromāts un garša. Pateicoties glāzes platumam, vīna aromāts izplatās līdz pat degunam, labāk atklājot garšas intensitāti. Saskaņā ar galda etiķetes noteikumiem šādā glāzē vīnu pilda apmēram vienu trešdaļu no tās tilpuma, bet dzeršanas laikā glāzi tur aiz kājiņas augšas.

Baltvīna glāzes

Salīdzinot ar sarkanvīnu, lielākajai daļai baltvīnu ir smalkāka garša un aromāts, tāpēc tiem vislabāk ir piemērotas mazāka tilpuma glāzes ar sašaurinātu augšdaļu, lai lēnām atklātu smalko aromātu. Baltvīnu pirms pasniegšanas ieteicams atdzesēt, mazākā glāzē tas tik ātri nesasils. Dzēriens jāiepilda apmēram līdz glāzes trešdaļai, bet glāze jātur aiz kājiņas. Iesakām uz galda servēt spaini ar ledu, kurā var ielikt pudeli, lai vīns visu laiku būtu vēss.

Dzirkstošā vīna glāzes

Dzirkstošā vīna burbuļi – svētku un īpašu mirkļu simbols. Tie priecēs tik ilgi, kamēr dzirkstošais vīns mijiedarbojoties ar skābekli nezaudēs oglekļa dioksīdu. Tātad, izmantodami augstas un šauras glāzes, jūs varēsiet baudīt burbuļus ilgāk. Saskaņā ar etiķetes noteikumiem, dzirkstošā vīna glāzi tur aiz kājiņas un to piepilda līdz pusei.

Jauno un rozā vīnu glāzes

Rose, s‘il vous plait (fr.)! Jaunajiem un rozā vīniem ieteicams izmantot nelielas glāzes ar nedaudz uz āru izliektām malām. Pateicoties šādu glāžu formai, vīns viegli nokļūst uz saldumjutīgās mēles aizmugurējās daļas, padarot vīna garšu skaidrāku. Glāzes tilpumam jābūt līdzīgam baltvīna glāzei, un vīns jālej līdz pusei.

Labam vīnam ir antioksidanti, kas var būt noderīgi veselībai. Tomēr, lai gan mēdz teikt, ka dažkārt pudele vīna – tas ir lielisks terapijas veids, tomēr jāņem vērā, ka jebkurš vīns sniegs labumu tikai tad, ja to lietosim ar mēru.