Labākā cepšanas forma – kā izvēlēties?

Labākā cepšanas forma – kā izvēlēties?

Pareizās sastāvdaļas, nedaudz personiskas improvizācijas, ticība un vēlme uztaisīt vislabāko – šķiet pietiekami, lai virtuvē pagatavotu šedevru un iepriecinātu draugus un mīļotos. Diemžēl līdz slavas stundai dažreiz pietrūkst tikai... pareizi izvēlētās cepamās formas.

Kā izvēlēties cepamtrauku kanēļa bulciņām, lazanjai, dārzeņu sacepumam?

Kā izvēlēties vispraktiskāko variantu, nepārblīvējot virtuvi? Šis visaptverošais ceļvedis palīdzēs iepazīties ar populārākajām cepšanas formām un izvēlēties savām vajadzībām atbilstošāko virtuves pavadoni.

 

Metāla cepšanas formas

Metāla cepamā forma – vispopulārākā konditorejas izstrādājumu forma. Kvalitatīvās formās konditorejas izstrādājumi izcepas vienmērīgi un virsa ir skaisti brūna. Metāla veidnes ir pārklātas ar karstumizturīgiem pārklājumiem. Tie ir vislabāk piemēroti sacepumiem, tortēm, pīrāgiem un citiem saldiem konditorejas izstrādājumiem, dārzeņu, sēņu, rīsu sacepumiem.

Metāla cepšanas formu plusi           Metāla cepšanas formu mīnusi

Formas ar karstumizturīgu pārklājumu ir viegli tīrāmas un pārtika pie tām nepiedeg.

Metāls ātri atdziest, tāpēc konditorejas izstrādājumus var ātri izņemt no veidnes.

Ļoti ērtas ir metāla savienotās cepamformas, no kurām ir īpaši ērti izņemt jebkuru konditorejas izstrādājumu, tas saglabājas lieliskā formā ar gludām malām.

Vienas firmas dažāda izmēra formas lieliski sader kopā un neaizņem daudz vietas virtuvē.

Piemērots visu veidu krāsnīm un indukcijas plītīm.

Dažas metāla formas nav izturīgas pret augļskābēm.

Cepot vēlams izmantot cepamo papīru vai ieziest formu ar taukvielām.

Mazgājot vēlams neizmantot asas švammītes, lai forma paliktu kā jauna un nesaskrāpētos.

Kam pievērst uzmanību, izvēloties?

Krāsa. Tumšas metāla formas piesaista siltumu vairāk nekā gaišs metāls, tāpēc ēdiens tumšā formā pagatavojas ātrāk un skaistāk apbrūninās.

Izmērs. Tradicionālā cepamā forma ir 20, 22 vai 25 cm diametrā. Formas izmēru izvēlieties atbilstoši savām vajadzībām.

 

Stikla cepšanas formas

Tradicionāla un uzticama – divi galvenie vārdi, ko izmanto, lai aprakstītu stikla cepšanas formu. Diemžēl tā bieži vien paliek aizmirsta un netiek izmantota starp daudziem citiem cepšanas formu veidiem. Šādas formas ir vairāk piemērotas kulinārijai, nevis konditorejas izstrādājumiem: tās lieliski noder sacepumu, lazanjas, sautējumu, kartupeļu cepšanai. Tās ir ērtas gatavojot želejas kūkas.

Stikla cepšanas formu plusi Stikla cepšanas formu mīnusi

Stikls – tīrākais un pārtikai draudzīgākais materiāls.

Pateicoties šīs formas caurspīdīgumam, vienmēr ir iespējams uzraudzīt gatavošanas procesu.

Stikla cepšanas trauks iztur maksimālu karstumu un neskrāpējas.

Šīs formas neuzsūc smakas – jūs varat bez bailēm cept zivi, bet pēc tam tajā pašā formā cept kūku, nebaidoties saost iepriekš gatavoto ēdienu.

Var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā.

Stikls – viegli plīstošs materiāls, ko ir svarīgi sargāt pret spēcīgiem triecieniem.

Ēdiens bieži pielīp, tāpēc ieteicams vēl siltu formu iemērkt ūdenī ar trauku mazgāšanas līdzekli vai pirms cepšanas tajā ieklāt cepampapīru.

Stikls nepanes pēkšņus temperatūras lēcienus, tāpēc pirms temperatūras maiņas svarīgi ļaut veidnei atdzist vai sasilt.

Kam pievērst uzmanību, izvēloties?

Mērķis. Noteikti izlasiet, kas norādīts etiķetē vai uz pašas formas. Svarīgi, lai tā būtu pietiekami bieza un piemērota lietošanai cepeškrāsnī – nejauciet ar stikla traukiem, kas paredzēti ēdiena pasniegšanai.

 

Keramikas cepšanas formas

Keramiskā cepešpanna ir piemērota lietošanai, kad gatavojat ēdienu, ko vēlaties pasniegt neizņemtu no pannas, kurā to cepāt. Skaists trauks var kļūt par lielisku akcentu uz galda, un tajā pasniegtais ēdiens ilgāk saglabāsies silts un sulīgs. Keramikas trauks ar vāku nodrošina ēdiena sautēšanos savā sulā, nezaudējot vērtīgās vielas, tāpēc šādas formas vislabāk piemērotas zivju, gaļas un sautējumu pagatavošanai. Tāpat šis trauks ir lieliski piemērots lazanjai un citiem plākšņu ēdieniem un desertiem, kas pirms pasniegšanas nav jāizņem no formas: šokolādes suflē vai krēmīgiem ogu desertiem.

Keramikas cepšanas formu plusi Keramikas cepšanas formu mīnusi

Šī cepšanas forma tiek izgatavota no dabīgām izejvielām: māla, minerāliem, ūdens, tāpēc ir droša videi un organismam.

Keramika labi uztur temperatūru, tāpēc ēdiens ilgāk saglabājas silts.

Keramiskajās formās neuzsūcas iepriekš gatavotas pārtikas smarža.

Izturīgas pret skrāpējumiem, tāpēc tās ir viegli kopt.

Smagākas par citām cepšanas formām.

Virtuvē aizņem vairāk vietas nekā silikona vai metāla formas.

Mazāk izturīgas pret pēkšņām temperatūras izmaiņām, spēcīgiem triecieniem.

Kam pievērst uzmanību, izvēloties?

Pielāgošana. Ja trauka dibens ir glazēts, tas lieliski noder salātiem vai citiem aukstiem ēdieniem. Ja dibens ir gluds un bez glazūras – tas ir piemērots cepeškrāsnij.

Estētika un izmērs. Keramiskā traukā cepti ēdieni parasti tiek pasniegti uz galda, tos neizņemot no trauka un kļūst par galveno galda akcentu, tāpēc izvēloties, ņemiet vērā sev pieņemamāko estētisko tēlu un nepieciešamāko izmēru.

 

Silikona cepšanas formas

Silikona cepšanas forma – iespējams, vispopulārākā un daudzpusīgākā cepšanas forma, kas iekarojusi daudzu pavāru sirdis. Tā ir piemērota gan saldu, gan sāļu ēdienu pagatavošanai. Turklāt šādas formas var izmantot ne tikai cepšanai, bet arī saldēšanai, tāpēc tajās var pagatavot gardākos desertus, atliek vien izvēlēties sev vēlamo formu un izmēru. Produktiem, kurus pirms pasniegšanas vēlaties izņemt no formas, ir vērts izvēlēties silikona cepamo formu. Tāpat, ja vēlaties pagatavot unikālu, interesantas formas produktu. Piemēram, cepamā forma „sirds“ ir lieliski piemērota, lai izceptu kūku, ar ko pārsteigt mīļoto.

Silikona cepšanas formu plusi Silikona cepšanas formu mīnusi

Plašs formu un izmēru klāsts – no universāla līdz unikālam.

Pirms cepšanas nav nepieciešamības ietaukot un izmantot cepamo papīru – ēdiens nepiedeg un nepielīp.

Ēdienus ir viegli izņemt: malas viegli atveras un nebojā produkta formu

Silikons ir ļoti nepretenciozs materiāls: tiklīdz tas ir izņemts no saldētavas, to var ievietot iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī vai sildīt mikroviļņu krāsnī.

Silikons nesasilst, tāpēc to var droši lietot ēdiena gatavošanai kopā ar mazajiem – tiklīdz veidne tiek izņemta no cepeškrāsns, tā ātri atdziest un nerada apdegumu risku.

Viegli kopjami un virtuvē aizņem maz vietas, jo tie ir ļoti elastīgi un tos var ievietot pat ļoti mazās telpās.

Ilgmūžība. Silikona formas ir paredzētas apmēram 3000 cepšanas reizēm, kas ir gandrīz 8 gadi, cepot katru dienu.

Sliktākas kvalitātes cepšanas formas nav izturīgas pret karstumu virs 240 grādiem. Vēlams izvēlēties labas kvalitātes formu, kuras karstuma izturība būtu līdz 260 grādiem.

Silikona veidnē ir viegli iegriezt, tāpēc ieteicams izvairīties no asiem instrumentiem. Tā vietā labāk izmantot koka vai silikona.

Ja šādā formā kādu konkrētu produktu (piemēram, zivis) paturat ilgāk, smarža var nedaudz uzsūkties. Šādā gadījumā formu vēlams izmazgāt ar sodas pulveri.

Ja neesat pieredzējis ēdiena gatavošanā, mīkstās formas var radīt neērtības – grūtāk mīklu aiznest uz cepeškrāsni, iepriekš neliekot apakšā cietu pamatni. Taču pie tā ļoti ātri pierod un vairs nav nekādu problēmu.

Kam pievērst uzmanību, izvēloties?

Elastība. Pataustiet dažādas atšķirīgas formas – silikonam jābūt ne tikai izturīgam, bet arī elastīgam. Arī ne pārāk plānam un ne pārāk biezam.

Ko plānojat gatavot. Padomājiet par to, ko cepat visbiežāk, un attiecīgi izvēlieties sev vēlamos izmērus vai formu. Piemēram, kēksiņu cepšanas forma ir ļoti specifiska, tai parasti ir 6-12 apļi. Šādā formā nevarēs izcept kūku vai maizi.

Kam gatavojat. Ja gatavojat konditorejas izstrādājumus bērniem vai svētkiem, izvēlieties formas ar rakstiem. Šādi konditorejas izstrādājumi sagādās prieku mazajiem vai rotās jūsu galdu.

 

Katram cepšanas veidam ir savi plusi un mīnusi, kas jāņem vērā, izvēloties. Ir svarīgi izvēlēties kvalitatīvu produktu, ko piedāvā uzticams ražotājs. Šādi produkti atbilst augstākajiem standartiem un ir nekaitīgi videi un saskarei ar pārtiku. Vienmēr ir labi, ja ir vairākas dažādiem ēdieniem piemērotas cepamformas – tādā gadījumā ikreiz, kad gatavojaties kaut ko gatavot, viegli atradīsiet produktam piemērotāko formu.

Novēlam veiksmi un radošumu virtuvē!