
Ja plānojat ieguldīt labos virtuves nažos, izvēles pārpilnība var mulsināt. Labi naži maksā daudz, tāpēc izvēlies tos atbildīgi un, lai tas būtu vieglāk, izmanto noderīgus padomus. Ir pieejami dažādi nažu veidi: virtuves šefa / pavāra nazis, zobains maizes nazis, virtuves šefa palīgnazis, atkaulošanas nazis un smalcināšanas nazis. Kad zināt, kādi naži jums ir nepieciešami, varat sākt meklēt.
Kādas ir atšķirības un kur tiek izmantoti dažādi nažu veidi?
Pavāra vai šefpavāra nazis
Pavāra vai šefpavāra nazis ir pirmais un svarīgākais instruments mājas virtuvē, ar kuru tiek veikta lielākā daļa griešanas. Eiropā tos parasti dēvē par pavāra nažiem, taču, tā kā Āzijas kultūra pakāpeniski iekļūst Eiropas tradīcijās, jūs bieži dzirdēsit pavāra nazi, ko sauc par “Santoku”. Lai gan šie naži atšķiras pēc izskata, to galvenā funkcija virtuvē ir gaļas, dārzeņu griešana, augļu vai garšaugu griešana.
Labi šefpavāra naža piemēri - vācu ražotāja WMF ražoti "Grand Gourmet” vai ”Spitzenklasse” kolekciju naži. Šiem metāla un kaltā tērauda nažiem ir ārkārtīgi asi asmeņi, pateicoties inovatīvajai “Performance Cut” tehnoloģijai, kas apvieno tradicionālo metāla kalšanas procesu ar vismodernāko, precīzāko tehnoloģiju.
Maizes nazis
Zobains maizes nazis ļauj sagriezt maizi, bageti vai franču bageti skaisti un plakani, tos nesaspiežot. Maizes naži parasti ir gari, 20 un vairāk centimetrus gari, ar plāniem, robainiem asmeņiem, kas kā zāģis iegriežas maizes virsmā. Šo nazi var izmantot arī citiem virtuves darbiem: ja ir patiešām garš maizes nazis, ar to sagriež cepeškrāsnī ceptu gaļu vai pat svētku kūku. Ja jums ir īsākszobainsmaizes nazis, tas ir lieliski piemērots tomātu vai citu dārzeņu, kam ir stingrāka miza, sagriešanai.
Gerduva vienmēr var izvēlēties gan garo, gan īso maizes nazi. WMF ”Spitzenklasse“ kolekcijā jūs atradīsiet lielus maizes nažus ar tradicionālu izskatu un īpaši asiem asmeņiem, pateicoties inovatīviem ražošanas procesiem. Franču ražotāja „Opinel“ kolekcijā atradīsiet krāsainus, īsi zobainus nažus maizes vai dārzeņu griešanai.
Šefpavāra palīgs nazis
Pavāra nazim ir dažādi citi nosaukumi, piemēram, nazis dārzeņu mizošanai un griešanai šķēlēs vai vienkārši griešanas nazis. Šī ir krietni mazāka pavāra naža versija, parasti līdz 10 cm gara, ko izmanto dārzeņu vai augļu mizošanai un griešanai, jo lielais pavāra nazis tam ir pārāk liels.
Labus pavāra naža paraugus var atrast WMF vai „Samura“ ražotāju kolekcijās. Tie ir viegli, manevrējami un jūtas tā, it kā tie būtu veidoti tieši jūsu rokai. „Samura“ „MO-V“ un „Harakiri“ kolekciju naži ir izgatavoti no japāņu tērauda un tiem ir īpaši plāni asmeņi. Šo nažu asmeņi ir japāņu formas un maigi konusveida galos, nodrošinot tiem fantastisku griešanas veiktspēju.
Atkaulošanas nazis
Nazis kaulu izgriešanai, ko var saukt arī par atkaulošanas nazi, ir ar ļoti plānu asmeni, un tas mēdz būt pat elastīgs. Kā norāda nosaukums, šis nazis ir īpaši paredzēts gaļas atdalīšanai no kaula, jo tas ir īsāks un manevrējamāks nekā šefpavāra nazis. Šie naži ir līdzīgi filejas nažiem, tāpēc tos var izmantot arī zivju filejas griešanai. Šie naži tiek izmantoti ļoti specifisku kulinārijas vajadzību apmierināšanai, tādēļ, ja neplānojat savā virtuvē bieži atkaulot gaļu, šis nazis noteikti nebūs aizmirsts.
Smalcināšanas nazis
Smalcinātāju vai smalcināšanas nazi, tāpat kā atkaulošanas nazi, izmanto ļoti specifiskiem uzdevumiem virtuvē. Ar to var viegli sasmalcināt gaļu ar kauliem, piemēram, sasmalcināt vistas kaulus vai sagriezt ribiņas. Šie naži parasti ir smagi, ar platu asmeni un ļoti asi. Šāda naža izmantošana virtuvē prasa nedaudz spēka un, protams, zināšanas. Ja tāda naža nav, gaļas smalcināšanai var izmantot dažādas šķēres.
Speciālie naži
Papildus jau iepriekš aprakstītajiem nažu veidiem jūs varat atvieglot savu mājsaimniecību, izmantojot dažādus citus rīkus, kas paredzēti konkrētiem gatavošanas uzdevumiem. Daži no tiem: picas nazis, siera nazis, austeru nazis, gaļas smalcināšānas nazis un citi. Jūs vienmēr varat papildināt savu nažu kolekciju, novērtējot savas vajadzības, taču ir dažas lietas, kas jāņem vērā pirms jebkura jauna virtuves instrumenta iegādes.
Kas ir svarīgi pirms nažu iegādes?
- Ja esi nolēmis ieguldīt kvalitatīvā priekšmetā, pievērs uzmanību tam, no kā nazis ir gatavots – izvēlies nerūsējošo tēraudu, kaltu tēraudu vai metāla izstrādājumus.
- Izvērtējiet savas vajadzības. Vai jums ir nepieciešams viens universāls nazis, kas palīdzēs jums pagatavot gandrīz visus ēdienus, vai arī jūs vairāk sliecaties izmantot visu instrumentu arsenālu, piemēram, maizes nazi, augļu/dārzeņu nažus un citus. Tāpēc, pirms pērkat, izpētiet savas vajadzības un ieguldiet tikai tajās lietās, kas jums nepieciešamas.
- Iepazīstieties ar naža kopšanas un tīrīšanas instrukcijām. Vairumā gadījumu kvalitatīvus nažus nedrīkst mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, lai novērstu asmeņu atdalīšanos un rūsēšanu - ieteicams mazgāt tikai ar rokām.
- Ja daudz un bieži gatavojat mājās vai, ja jums patīk uzņemt viesus virtuvē, ir vērts ieguldīt līdzekļus vairākos nažos, kas paredzēti dažādiem mērķiem. Šajā gadījumā labākā izvēle - nažu komplekti. Tajās ir gan būtiski, gan specifiski instrumenti, un ar vienu nažu līniju jūsu virtuve izskatīsies sakoptāka un stilīgāka. Turklāt, iegādājoties nažu komplektu, jūs, iespējams, ietaupīsit vairāk naudas, nekā pērkot dažus atsevišķus nažus.
Labs, ass nazis palielina gatavošanas prieku. Novērtējiet savu laiku un pūles, ieguldiet līdzekļus labas kvalitātes nažos, kas padarīs ēdiena gatavošanu par patīkamu un vienkāršu procesu.