Vakuumēšanas ierīce. Lietošana un ieteikumi

Vakuumēšanas ierīce. Lietošana un ieteikumi

Daudzi no mums gribētu visu gadu izbaudīt nogatavojušos zemeņu garšu, meža smaržīgo baraviku aromātu vai steiku ar zaļa rozmarīna zariņu. A, ja mēs pateiktu, ka saglabāt visas vasaras garšas tas ir pavisam viegli un vienkārši, izmantojot tikai vienu nelielu mājsaimniecības ierīci - LEIFHEIT „VACU POWER” vakuuma iepakotāju?

Kāpēc vakuumēšanas ierīce ir neaizstājams jūsu virtuvē?

Vakuumēšanas ierīces galvenā priekšrocība ir tā, ka vakuumā iepakotie produkti daudz ilgāk saglabā savu smaržu un garšu, tiek saglabātas vērtīgās pārtikas īpašības, vitamīni un minerālvielas, un galvenais, pārtikas produktu derīguma termiņš tiek pagarināts pat vairākas reizes. Svarīgi pieminēt, ka, izmantojot vakuumēšanas ierīci, mēs ietaupām ne tikai naudu, bet arī pašu pārtiku, jo normālos apstākļos tā ātri oksidējas un bojājas. Piemēram, produktu saskares ar gaisu novēršana ar vakuuma palīdzību pagarina gaļas glabāšanas laiku līdz 9-10 dienām, zivju - līdz 7-8 dienām, bet dažādu sautējumu un zupu - līdz 10 dienām vai ilgāk!

Kā darbojas vakuumēšanas ierīce?

Vakuumēšanas ierīce ir ierīce, kas izsūc gaisu no maisiņa vai speciāla konteinera. Vakuumēšanai parasti izmanto trauciņus vai īpašus maisiņus, kuru atvērtā puse tiek ievietota ierīcē, un ierīce viegli izsūc gaisu no maisiņa un aiztaisa to. Tādā veidā pārtikas produktus vairs neietekmē temperatūra un skābeklis, tāpēc baktērijas un pelējums vairs nevairosies. Ierīces „VACU POWER“ darbības princips ir vienkāršs, elektromotors sūknē gaisu ar 5-8 milibāru spēku, tāpēc sūkšana aizņem tikai dažas sekundes.

Vakuumēšanas padomi, lai ietaupītu laiku un naudu

Darbs, straujais dzīves ritms un nemitīgās ekonomiskās situācijas svārstības liek domāt par laika un ģimenes budžeta taupīšanu. Padalīsimies ar jums vakuumēšanas ierīces lietošanas knifiņos, kurus ērti un bez lielas piepūles varat izmantot savā virtuvē vai mājsaimniecībā.

VAKUUMĒŠANAS IERĪCES LIETOŠANAS PADOMI:

Gaļas ar kaulu sasaldēšana. Mēs iesakām pārtikas produktus ar asām malām (piem., kaulus) ietīt papīra dvielī vai plēvē un tikai pēc tam izsūkt gaisu ar vakuumēšanas ierīci. Šāda pagatavošanas metode nodrošinās, ka asā kaula daļa nesaplēsīs maisiņu un produkts netiks sabojāts.

Dārzeņu vakuumēšana. Vakuumējot dārzeņus, iesakām tos nomizot – tā pagarināsiet dārzeņu glabāšanas laiku. Brokoļi, ziedkāposti un kāposti vispirms jāapplaucē ar verdošu ūdeni, lai maisiņā neveidotos gāzes.

Mērču un zupu vakuumēšana. Paņemiet vakuuma maisiņa augšējo daļu aiz stūra un ļaujiet visam šķidrumam ieplūst apakšējā daļā. Lai šķidrums neizplūstu, novietojiet maisiņu uz nedaudz zemākas virsmas un tikai tad aiztaisiet maisiņu. Pirms ievietošanas saldētavā pārliecinieties, ka maisiņš ir novietots horizontāli, tā varat ietaupīt daudz vairāk vietas saldētavā.

Atkārtoti lietojamo maisiņu izmantošana. Ja neveicat gaļas, mājputnu vai zivju produktu vakuumēšanu, bet uzglabājat sausos produktus ledusskapī, maisiņus varat izmantot atkārtoti. Atliek tikai ar asām šķērēm noņemt vakuuma lenti un atkārtoti vakuumēt maisiņu.

Ogu saldēšana. Pirms ogu vakuumēšanas tās ir kārtīgi jānomazgā un jāizžāvē. Jo sausākas ir ogas, jo labāk tās saglabā formu un tekstūru. Neaizmirstiet ielikt ogas vakuuma maisiņā vienā rindā, lai tās nesaspiestos putrā. Vēl viens triks ir sasaldēt dažāda veida ogas vienā maisiņā. Pirms vakuumēšanas ielieciet tās saldētavā, lai ātri sasaldētu, un pirms vakuumēšanas pagaidiet, kamēr ogas sacietē. Tādā veidā jau iepriekš var sagatavot ogu komplektu smūtijiem vai atsvaidzinošai limonādei.

Marinādes kubiņi ātrai steika marinēšanai. Šis lieliskais triks ir īpaši piemērots gardēžiem. Vispirms ledus formiņās sasaldējiet savu iecienīto marinādi. Pēc tam sasaldētos ledus gabaliņus ātri vakuumējiet kopā ar gaļu un ievietojiet saldētavā. Šis triks ir lieliski piemērots, ja vēlaties ātri pagatavot steiku, bet jums nav laika marinēt gaļu ilgi.

Uzkodu vakuumēšana. Pēc ballītes vai svinīgas pēcpusdienas jums ir atlikušas uzkodas? Nekādu problēmu! Atkārtoti aizveriet kartupeļu čipsu, cepumu, krekeru vai citu produktu iepakojumus. Varēsiet tos izmantot izbraucienos vai piknikos dabā.

Ledus kompereses sāpju mazināšanai. Vakuumēšanas ierīce ir lieliski piemērota ledus komprešu sagatavošanai, lai ārstētu nelielus sasitumus. Vispirms pagatavojiet šķīdumu: Sajauciet 50% ūdens ar 50% spirtu. Pēc tam šo šķīdumu noslēdziet ar vakuumu un lietojiet pēc vajadzības. Šķīdumā esošā spirta dēļ šķidrums pilnībā nesasalst, un pēc izlietošanas to var likt atpakaļ saldētavā. Kā vakuumēt šķidrumus, skatiet punktu iepriekš.

Vairāk vietas ceļojuma koferī. Varat arī vakuumēt apakšveļu, zeķes vai citus nelielus apģērba gabalus, tādējādi ietaupot daudz vairāk vietas koferī.

Kā pareizi saldēt pārtiku?

Saldētu pārtikas produktu garša ir tieši atkarīga no to svaiguma un kvalitātes pirms sasaldēšanas. Saldētavā var uzglabāt gandrīz visu – zivis, gaļu, dārzeņus, garšaugus vai pat pārpalikumus no svētkiem. Pareizi sasaldēti pārtikas produkti saglabā līdz pat 90% savas uzturvērtības. Tomēr ir jāievēro viens noteikums – temperatūrai saldētavā jābūt vienmērīgai, ne zemākai par -18° grādiem. Aukstums, iekļūstot saldētu pārtikas produktu šūnās, aptur visus dzīvībai svarīgos procesus un pārtikas produktos sastopamo mikroorganismu – baktēriju, rauga, pelējuma sēnīšu – darbību.                                                        

Svarīgi! Atcerieties, ka atkausētu pārtiku nevar atkārtoti sasaldēt.

Marinēšana bagātīgam ēdiena aromātam

Lai ātri un viegli iegūtu gaļas, vistas vai zivju intensīvo garšu, ir vērts izmēģināt vakuuma marinēšanu. Ielieciet produktu vakuuma maisiņā, ielejiet sagatavoto marinādi vai marinādes kubiņus, garšaugus un ievietojiet to vakuuma ierīcē. Marinējiet gaļu vai citus produktus no pāris stundām līdz 2 dienām un baudiet gardēžu ēdienus. Šādā veidā jūs varat vienlaikus pārsteigt savus viesus ar dažādiem steikiem, šašliku vai izsmalcinātām zivju ēdienu kombinācijām.

Ātra ideja ballītēm vai negaidītiem viesiem

Iepriekš sagatavojiet vītinātu un kūpinātu gaļu, salami un dažādu veidu sieru. Plāni sagrieztos gabaliņus kārtīgi ievietojiet vakuuma maisiņā un sasaldējiet. Šāds uzkodu komplekts vienmēr pārsteigs negaidītus viesus, ballītes dalībniekus vai būs lieliska dzimšanas dienas dāvana gardēžiem.  

SOUS VIDE gatavošanas tehnoloģija

Vēl viens iemesls, kāpēc izmēģināt šo ierīci, ir gatavošanas metode SOUS VIDE, kas ir īpaši populāra augstākās klases restorānos. Vakuumā iepakotu svaigo gaļu ar garšvielām, zivi vai putnu gaļu ievietojiet ūdens tvertnē, kas uzturēta nemainīgā 60°C temperatūrā, un vāra 1-1,5 stundas. Pēc tam dažas minūtes apcep olīveļļā ar ķiplokiem un zaļumiem. Tas ir lielisks veids, kā pagatavot lasi vai pīles krūtiņu. Izmēģiniet to, un jūs būsiet pārsteigts par ēdiena maigo garšu un tekstūru!